Skip to content

Website laten maken of zelf maken?3 vragen om jezelf te stellen.

Leestijd: 2,5 minuten

Je hebt een website nodig. Dan heb je twee opties: je website laten maken of er eentje zelf maken. Waar het vroeger ondenkbaar was dat je je eigen website kon maken zonder technische kennis, zijn er nu tal van opties om zelf aan de slag te gaan. Sterker nog, er wordt tegenwoordig volop mee geadverteerd. Je hebt vast wel eens gehoord van Wix, Weebly of Squarespace. Hiermee kun je aardige websites maken, en in sommige gevallen zijn ze dus een prima oplossing. Maar, wanneer schakel je een webdesigner in, en wanneer is zo’n DIY-tool als Wix voldoende? Stel jezelf de volgende vragen:

Met welk doel wil je een website maken?

Producten verkopen, leads genereren of een online visitekaartje? Vraag je waarom je een website nodig hebt. Ik ben van mening, dat wanneer jouw website alleen maar fungeert als online visitekaartje, je zeker je eigen website kan maken. Vaak bestaat je website dan maar uit hoogstens een paar simpele pagina’s met tekst en foto’s. Heb je een complexer doel, zoals het verkopen van producten? Dan is het verstandig om de website te laten maken. Omdat een webdesigner vaak de website zo weet te designen, dat deze optimaal is ingericht voor de verkoop. Ook weet een webdesigner vaak meer van vindbaarheid en laadtijd, wat beide erg belangrijk is wanneer je online gaat verkopen. Ook wanneer je complexere functies als een boekingssysteem nodig hebt, is het verstandig de webbouw uit te besteden. DIY-tools zijn qua functionaliteiten namelijk vaak beperkt, en maatwerk is niet mogelijk.

Ben je bereid (veel) tijd te investeren in het leren ‘website bouwen’?

Wanneer je je website zelf gaat maken, dan zul je je moeten verdiepen in de software. Tegenwoordig werkt deze software vaak heel intuïtief, en is het zo gemaakt dat iedereen het kan. Maar, alles wat nieuw is vergt natuurlijk enige oefening en tijd. Bereid je dus voor op een paar dagen strugglen, want dat is toch vaak wel de praktijk 😉 Daarna heb je het waarschijnlijk in de vingers, maar reken dus op een paar dagen leertijd. Kun je je die paar dagen permitteren? Dan zou ik zeggen, go for it!

Wat is je budget voor de website?

Een website laten maken kost natuurlijk meer dan zelf een website maken. Maar, je krijgt ook meer. Een webdesigner verdiept zich in jouw bedrijf en denkt samen met jou een plan uit voor een strategische website. Vaak betaal je eenmalig een bedrag  voor de website en daarna maandelijks een bedrag voor onderhoud en technische ondersteuning. Ik (freelance webdesigner) maak bijvoorbeeld websites op maat vanaf 799 euro, vervolgens vraag ik 25 euro per maand aan onderhoud en technische ondersteuning. Bedenk wat je budget is en vraag eens een vrijblijvende offerte op bij een webdesign bedrijf.

DIY-tools werken vaak met een maandelijks of jaarlijks abonnement zonder opstartkosten. Hieronder heb ik de kosten van Weebly, Squarespace en Wix op een rijtje gezet.

Squarespace
Weebly
Wix
De Webtuin (webdesigner)
Kosten bedrijfswebsite p. maand (juli 2021)
24 euro
20 euro
21 euro
25 euro

Hopelijk kun je nu een afweging maken of je je website gaat laten maken of dat je hem zelf gaat maken. Twijfel je nog steeds? Laat me weten wat je plannen en wensen zijn, en ik stel een geheel vrijblijvende een offerte voor je op.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *