Skip to content

Website checklist 2022:wat maakt een goede website?

Leestijd: 4 minuten

We weten het allemaal, je hebt maar één kans om een verpletterende eerste indruk te maken. Dit geldt ook voor je website. Wanneer klanten niet meteen het gevoel hebben met een professioneel en betrouwbaar bedrijf te maken te hebben, haken ze vaak snel af. De uitstraling van jouw website, én hoe jouw website functioneert, is dus van groot belang. Een goede website overtuigt en schept vertrouwen. Nu hoor ik je denken, wat maakt een goede website? Ik heb de vijf belangrijkste punten voor je uitgewerkt. Ga de punten van deze website checklist bij langs, en beoordeel jouw website.

Slim en gebruiksvriendelijk design

Een goede website neemt de bezoeker bij de hand, en stippelt een duidelijk route uit voor zijn bezoeker. Bedenk goed wat het is dat je met je website wilt bereiken, en klik door de website alsof je zelf deze klant bent. Loopt het pad dood, of eindig je op de Over Ons pagina, terwijl je eigenlijk een klant wilt aansporen tot het opnemen van contact? Kijk dan nog eens kritisch naar de indeling van je website.

Ook is het belangrijk dat je website uniek is, maar niet zo uniek dat hij moeilijk te navigeren is voor een klant. Een klant heeft nou eenmaal bepaalde verwachtingen van de opbouw van een website, en met een aandachtsspanne van 8 seconden, heb je niet heel veel tijd de klant te overtuigen. Zet je je menuknop bijvoorbeeld links onder in het scherm, dan heb je grote kans dat jouw bezoeker vroegtijdig afhaakt omdat hij de menuknop niet kan vinden. Houd je dus aan de standaard indeling van een website, en blink uit in tekst, beeld, kleur en andere grafische elementen.

Een weerspiegeling van jou of je bedrijf

Zoals ik hierboven al noemde, is een goede website uniek, en straalt hij uit waar jij of jouw bedrijf voor staat. Blijft dicht bij jezelf, benader klanten op een manier zoals je dat normaal gesproken ook zou doen. Op deze manier zet je je merk online geloofwaardig neer

Een goede website is responsive

Helaas zijn er in 2022 nog steeds websites die een prachtig origineel design hebben, dat op de mobiel gewoon niet werkt. De teksten worden miniscuul, de knoppen eveneens, en het is onmogelijk navigeren op zo’n website. Ook straft Google websites die niet responsieve zijn af, door ze lager in de zoekresultaten te tonen. Heb jij anno 2022 nog steeds een niet-responsive website? Doe er snel wat aan!

Een goede website is snel

Wist je dat de aandachtsspanne van mensen op het internet vaak maar 6-8 seconden is? Wanneer er al 6 seconden opgaan aan het laden van jouw website, heb je dus nog maximaal 2 seconden over om je bezoeker te overtuigen. Dit is veel te weinig. Jouw website zou dus ook echt binnen 4 seconden ingeladen moeten zijn (liefst binnen 2 seconden). Alleen dan heb je nog voldoende tijd je bezoeker te overtuigen om op je website te blijven. Wil je de snelheid van je website gratis testen? Dat kan via deze tool van Pingdom. Lange laadtijd? Verklein je foto’s, of verminder je foto’s en gebruik een caching plugin zoals WP Super Cache. Nog steeds een lange laadtijd? Overweeg van hostingbedrijf te wisselen. Ik heb zelf goede ervaringen met Siteground.

Een goede website is veilig

Gebruik het HTTPS protocol van je browser. Wat dat is? Iedereen kent wel het groene slotje in de URL balk. Wanneer deze balk een groen slotje weergeeft, betekent dat dat de website beveiligd is met een SSL-certificaat. Zo’n certificaat zorgt ervoor dat de informatie van bezoekers beveiligd is doordat er een beveiligingslaag is geplaatst tussen de server en de internet browser. Zo kunnen gegevens niet onderschept worden. Een SSL-certificaat is dus belangrijk, want het zorgt voor een beveiligde website, en dat schept vertrouwen. Ook krijg je een lagere ranking in Google wanneer je geen SSL-ceritficaat hebt geïnstalleerd.

Je hostingbedrijf kan je vaak helpen aan een betaald of een gratis SSL-certificaat. Je kunt het vaak ook zelf installeren via het Admin panel van je hosting partij.

TIP: Denk je ook aan een privacy statement op je website en een cookie-banner? Beide zijn verplicht, wil je voldoen aan de eisen van de AVG.

Wat maakt een goede website? Nu weet je het. Dit waren de vijf belangrijkste elementen voor een goede website in 2022. Natuurlijk zijn er meer belangrijke punten zoals SEO, reviews, sociale media integratie en leesbaarheid. Maar, dit zijn naar mijn idee echt de basis dingen die je op orde moet hebben. Heb jij de checklist doorlopen en voldoet jouw website aan alle punten? Gefeliciteerd! Ben je tijdens het doorlopen van de checklist toch nog op een paar problemen gestuit en kom je er niet uit? Laat het mij weten, dan kunnen we samen naar jouw website kijken en de problemen oplossen. Zodat jouw website binnen no-time ook een goede website is!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *