Skip to content

Nieuwe website lanceren checklist:check deze 6 punten.

Leestijd: 3 minuten 26 seconden

Of je nu een nieuwe website hebt laten maken, of zelf een nieuwe website hebt gemaakt, deze checklist helpt je jouw website succesvol te lanceren. Het maken van een nieuwe website neemt vaak veel tijd in beslag, en veel mensen kunnen dan ook niet wachten om de website met de buitenwereld te delen als deze eindelijk klaar is. Dit snap ik helemaal, maar doe dit niet overhaast. Je kunt je website maar één keer lanceren, en doe dit dus goed, en niet zonder plan!

1 - Test de links, formulieren, title- en meta tags op je website.

Of je hem nu zelf gemaakt hebt, of laten maken, check altijd of alle links en formulieren op je website goed werken. Klik daarom op alle links, en vul de contactformulieren in en verstuur. Werkt alles goed, en komen de mails binnen via de formulieren? Alle foutjes die je nu opspoort, zijn mooi meegenomen. Check ook of in ieder geval de Homepage een title- en meta tag heeft. Soms zit deze service bij je website-pakket in, maar vaker zit het er niet bij. Vraag het desnoods aan je webdesigner. Zit het er niet bij? Installeer de plugin Yoast SEO, en volg deze tutorial voor het toevoegen van een title- en meta tag. De title- en meta tag van de Homepagina verschijnen op deze manier in de zoekresultaten op Google. Zie de screenshot hieronder.

2 - Is je website AVG-proof?

Sinds mei 2018 stelt de Nederlandse privacywet nieuwe eisen aan organisaties om de privacy van burgers te waarborgen. Dit betekent dat jouw website, om geheel te voldoen aan deze eisen, aan een aantal dingen moet hebben, namelijk sowieso: een privacyverklaring, een cookie banner en een SSL-certificaat. Wanneer je persoonsgegevens verzameld door middel van formulieren, dan moet je hier ook expliciet toestemming voor vragen. Voor meer informatie over hoe te voldoen aan de privacywet verwijs ik je graag naar de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Check voor het nieuwe website lanceren of jouw website wel helemaal voldoet aan de eisen van de AVG met deze handige tool van Pluform.

3 - Geef meteen iets dat van waarde is.

Wanneer je jouw nieuwe website lanceert, dan hoop je natuurlijk op zoveel mogelijk bezoekers in korte tijd. Zorg er daarom voor dat er ook echt iets valt te ‘halen’ op jouw nieuwe website. Heb je een blog-gedeelte op je nieuwe website? Zorg dan dat er minstens drie blogs online staan, zodat bezoekers meteen weten wat ze in de toekomst aan jou of jouw website zullen hebben. Aan een lege website, of een website vol beloftes voor de toekomst, heeft niemand iets! Geef meteen bij het nieuwe website lanceren iets dat waarde heeft.

4 - Een website lancering actie of giveaway.

Om een buzz rondom jouw lancering te creëren is het altijd slim om bij zo’n grote gebeurtenis als een website lancering, iets weg te geven. Een weggever zorgt voor meer interactie. Je kunt via Instagram bijvoorbeeld een giveaway organiseren. Vraag mensen om jou te volgen, of een comment te plaatsen, en ze doen automatisch mee met de giveaway. Zo bereik je een groter publiek met jouw lancering.
Ook kun je via de website in het kader van de lancering een gratis pdf met waardevolle informatie weggeven. Kondig dit aan op je favo sociale media platform, en je krijgt meer bezoekers op je nieuwe website.

5 - Vraag bekenden om te delen.

Een golden oldie, mond-tot-mond reclame. Wees niet bang je vrienden en familie te vragen het woord te verspreiden van jouw nieuwe website lancering. Je hebt immers hard gewerkt aan de nieuwe website, en deze mag nu ook echt gezien worden!

6 - Stel meetbare doelen.

Tijdens het maken van de website heb je je waarschijnlijk heel erg gericht op de inhoud en de indeling van de website. Maar hoe goed de nieuwe website ook in elkaar zit, hij gaat zichzelf niet meteen verkopen. Denk dus ook goed na over wat je de komende tijd wilt bereiken met jouw website en hoe je dit gaat doen. Hoeveel bezoekers wil je bijvoorbeeld trekken, hoe ga je hiervoor zorgen? Ga je sociale media inzetten? Stel meetbare doelen. Google Analytics is de beste manier inzicht te krijgen in de statistieken van jouw website. Zorg dat je website voor de lancering gekoppeld is aan Google Analytics én dat je toestemming aan je bezoekers vraag voor het plaatsen van cookies (zie punt 2).

Na het lezen van deze blog kun je hopelijk met succes jouw nieuwe website lanceren. Loop je vast of lukt er iets niet? Neem even contact met mij op. Ik help je graag.

Lees ook dezeblogs:

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *