Skip to content

Kies de juiste kleuren voor je website:Een 3-stappenplan.

Leestijd: 2 minuten

Zelfs zonder iets over kleurenpsychologie te hebben gelezen, weet je vast wel dat kleuren verschillende betekenissen kunnen hebben en verschillende emoties kunnen opwekken. Zo associëren we roze bijvoorbeeld vaak met liefde en oranje met ons eigen kikkerlandje.

Wist je dat bedrijven hun huisstijlkleuren heel bewust kiezen? De kleuren die een bedrijf gebruikt in haar communicatie-uitingen zeggen veel over waar het voor staat en wat het wil uitstralen.

Als webdesigner vraag ik altijd om jouw kleuren. Wanneer jij de juiste kleuren voor jouw bedrijf nog niet hebt gekozen, dan kun je dit artikel gebruiken om een goed idee te krijgen van wat je wilt. Natuurlijk kun je dit proces geheel uitbesteden en overlaten aan een grafisch ontwerper, maar ik adviseer altijd om hier eerst zelf goed over na te denken. Het is namelijk jouw bedrijf, jouw branche en jij moet het uitdragen!

Stap 1 - Emoties: Welke emoties roepen verschillende kleuren op?

Ik heb hieronder een schema gemaakt met de meest voorkomende emoties die de verschillende kleuren opwekken. Had je al een kleur in gedachten? En, roept deze de juiste emotie op?

Stap 2 - Associaties: Wat doen anderen in mijn branche?

Check verschillende websites van vergelijkbare bedrijven en bekijk hun kleurenkeuzes. Je wilt natuurlijk niet precies dezelfde kleuren gebruiken, maar ook niet enorm afwijken. Voor sommige branches is er een bepaalde standaard als het gaat om kleurkeuze. Heb je bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf? Dan kan je er haast niet omheen groen te gebruiken in je huisstijl. Kleur is vaak het eerste wat mensen opvalt aan een website, dus zorg dat het meteen de juiste associatie opwekt.

Stap 3 - Kies de juiste kleuren: een achtergrond-, basis- en accentkleur

Ik raad aan om drie kleuren te kiezen voor je website. Het is belangrijk dat deze kleuren op een juiste manier met elkaar matchen. Kies een achtergrondkleur, een basiskleur en een accentkleur. De achtergrondkleur gebruik ik voor grote kleurvlakken, deze kleur is dan ook voor 60% terug te zien op jouw website. Vervolgens gebruik ik de basiskleur voor kleinere kleurvlakken, titels en knoppen (30%). Als laatste gebruik ik de accentkleur sporadisch (10%), wat ervoor zorgt dat alles wat deze kleur krijgt, meteen opvalt. Ter illustratie, bekijk deze website maar eens, en let op hoe ik de verschillende kleuren heb ingezet. Waarschijnlijk heb je snel door wat mijn achtergrond-, basis- en accentkleur is.

BONUS TIP: In de gratis tool Coolors kun je kleuren naast elkaar bekijken, en verschillende kleurenpaletten uitproberen, en zelfs random kleurenpaletten genereren! Snap je niet meteen hoe Coolors werkt? Kijk dan even het volgende filmpje:

Na het lezen van deze blog heb je vast en zeker de tools om aan de slag te gaan met het kiezen van de juiste kleuren voor je bedrijf. Ben je al helemaal zeker van jouw kleurenpalet? Ik verwerk jouw kleurenpalet graag in een strategisch webdesign. Stuur mij een berichtje.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *